STUDENTEN BEZETTEN SERVICE EN INFORMATIECENTRUM (UvA)

Enkele minuten geleden hebben tientallen studenten het service en informatiecentrum van de UvA, op het binnengasthuisterrein, bezet. Met deze actie uiten de studenten hun bezorgdheid over het beleid van het huidige kabinet. Ook roepen zij het universiteitsbestuur op studenten én medewerkers de gelegenheid te geven zich bij de massale demonstratie op 21 januari in Den Haag aan te sluiten.

Over de bezuinigingen meldt een woordvoerder van de bezetters: ‘Iedere student zal volgend jaar de gevolgen merken van de boete voor studievertraging, omdat zowel onderwijsinstellingen als studenten deze bezuinigmaatregel moeten betalen. Het volgen van een tweede studie is voor veel studenten nu al onbetaalbaar. Verder leiden boetes tot een verschraling van de onderwijskwaliteit. Daarnaast leidt de collegegeldverhoging ertoe dat ambitieuze studenten een enorme rekening gepresenteerd krijgen. Je verdiepen en verbreden of werken naast je studie wordt zwaar bestraft.’

Het bezette gebouw, waarop posters met de eisen en slogans als ‘Als de universiteit een fabriek is, ben ik een fabrieksfout’ staan, is veranderd in een alternatief voorlichtingsbureau.

Vanaf 13.20u zullen de bezetters een programma verzorgen waarin de huidige problemen binnen het onderwijs worden uiteengezet en aandacht wordt besteedt aan studentenacties in andere landen. SP Tweede Kamerlid Jasper van Dijk spreekt in een debat ‘Wat zijn precies die bezuinigingen, en waar komen ze vandaan?’. Daarnaast zullen er debatten zijn over de Duitse en Engelse studentenbewegingen.

Het overgrote gedeelte van de debatten zal bestaan uit onderlinge discussie tussen studenten en medewerkers aan de UvA. Kom dus ook vooral zelf langs!

—–

De eisen van de bezetters op een rijtje:
• Stop alle bezuinigingen op hoger onderwijs. Als er bezuinigd wordt, bezuinig dan op topsalarissen en prestigeprojecten;
• Vrij op 21 januari voor álle studenten en medewerkers van UvA&HvA.
• Gratis busvervoer naar Den Haag, geregeld door de UvA.

Manifestatie op 21 januari:
https://www.kenniscrisis.nl/
http://www.facebook.com/event.php?eid=176085142409771

Demonstratie van tevoren:
http://www.haagsestudentenvakbond.nl/
http://www.facebook.com/event.php?eid=181777355184709

—–

Updates over de bezetting zullen te vinden zijn op dit blog.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

8 reacties op STUDENTEN BEZETTEN SERVICE EN INFORMATIECENTRUM (UvA)

 1. Dirk zegt:

  Hoewel ik het inhoudelijk best kan vinden met deze actie, heb ik er vreselijk hard om moeten lachen.

  Jullie eisen met deze bezetting drie dingen.
  1. Een stop op de bezuinigingen. Ik weet niet hoe goed het servicecentrum is, maar hopelijk hebben ze jullie van informatie kunnen voorzien dat niet zij verantwoordelijk zijn voor de bezuinigingen en jullie dus op het verkeerde adres zijn.
  2. Ik begrijp dat er tentamens zijn, oke, maar als student vrij vragen om te demonstreren blijft absurd. Dat vrij neem je gewoon.
  3. Geldverspilling aan salarissen en prestigeprojecten (wat zijn dat?) moet stoppen, maar even wat busjes betalen om jullie naar een fuif te brengen moet kunnen. Is zelfs het door de overheid betaalde gratis openbaar vervoer te duur geworden voor jullie arme studenten?

  Fijne discussies, demonstratiefouten.

 2. ChristelIM zegt:

  En de woordvoerder heeft de eisen niet netjes op een rijtje: http://bit.ly/hXQQqo #studentenprotest

  • Yorick zegt:

   Hij ziet er uit als een linkse hippie!
   Volgens mij is dat niet helemaal het beeld dat je naar buiten zou moeten brengen.
   En zo achter de deur ziet het er ook erg paranoïde uit …
   Tip v/d dag: Laat media gewoon binnen, en laat zien dat de sfeer goed is!

 3. Maarten zegt:

  Het is goed om te zien dat studenten opkomen voor hun rechten en dit zien in samenhang met die van het personeel van de UvA. Juist door verder te kijken dan de eigen belangen trekken jullie het debat breder.

  Dirk,
  1. ik denk dat de locatie wel slim is gekozen. De twee andere plekken waar studenten nu te vinden zijn, de tentamenhallen en bibliotheken, lijken mij minder geschikt om studenten te mobiliseren voor de manifestatie vrijdag. Een dag geen voorlichting vind ik overkomelijk, zeker omdat meer urgente informatie over bv. tentamens via de faculteiten verloopt. Inderdaad, het maagdenhuis is een betere optie, maar kom daar maar eens binnen met 35 studenten!
  2. ik ben het met je eens dat studenten geen vrij zouden hoeven te vragen. Het lijkt mij alleen wel oneerlijk dat studenten die zich in willen zetten voor het behoud van toegankelijk en goed hoger onderwijs niet naar Den Haag kunnen omdat ze anders hun tentamen mislopen. Het strookt niet met de intentie van de universiteit die manifestatie zo groot mogelijk te maken.
  3. Het geld dat gevraagd wordt om bussen te organiseren is klein bier vergeleken met het prestigeproject Roeterseiland en de boete van €3.000 die universiteiten in het vooruitzicht is gesteld PER student die twee jaar langer doet over zijn studie. Vanuit Amsterdam is de manifestatie wel te bereiken om 13:00, maar voor de walk-out die om 12:00 plaatsvindt vanuit de Haagse Hogeschool vallen de weekend-OV’ers af.

  Maarten

 4. -JC- zegt:

  Niet zo handig om zo’n Haagse actie in tentamentijd te doen, als je langer over je studie doet krijg je een boete weet je nog??

 5. HoestOnline zegt:

  Zolang de protesten niet de extremiteiten van de jaren ’60 aannemen is dit prima. Het nut betwijfel ik echter. Een lobby achter de schermen zou meer goed doen. Zeker in geval van een minderheidskabinet.

 6. sosamsterdam zegt:

  Alsof er niet continu gelobby’d wordt…

  Dat is wat men al jaren doet. Dat is de core-business van de LSVB e.d. Dat dat nu niet lukt, is waarom ze opeens tot protesten oproept.

  De eerste actie, die met 2000 man op t plein in Den Haag in december, die was oorspronkelijk door de LSVB bedoelt als een lobby-evenement waarbij ‘vertegenwoordigers van de studenten’ werden uitgenodigd om te ‘praten met politici’. Toen deed iemand een oproep op facebook die op dezelfde tijd, dezelfde plek tot een manifestatie (=stilstaande demonstratie) opriep – toen kwamen 2000 studenten op de been.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s